Ce este în realitate fumatul?

Înainte de a-ţi spune ce este fumatul, vom stabili mai întâi ceea ce nu este fumatul.

Fumatul: 

  • NU este un viciu. Un viciu înseamnă (conform DEX) o pornire nestăpânită și statornică spre rău, apucătură rea, patimă; desfrâu, dezmăț, destrăbălare. Majoritatea celor ce fumează pentru prima dată nu au o astfel de pornire. Mai degrabă au curiozitate, dorința de a se integra într-un grup sau dorința de a socializa.
  • NU este un obicei sau o obișnuință. Dacă ar fi o obișnuință, te-ai putea dezobişnui de fumat cu ușurință, fără eforturi și fără suferință.
  • NU este o plăcere. Orice nefumător (copil sau adult) în momentul când inhalează fum simte cu totul altceva decât plăcere: simte repulsie, greață, sentimentul oribil de sufocare.
  • NU este un ajutor împotriva stresului. Fumatul produce o accelerare a pulsului cu 5-10 bătăi pe minut. Organismul se mobilizează pentru a elimina cât mai rapid din corp substanțele toxice – în special nicotina.
  • NU este un prieten. Este un fals prieten care te „ajută” să îți demolezi sănătatea, încrederea în tine și nu în ultimul rând îți fură sistematic, în fiecare zi, timpul, banii și energia.

Ce este atunci fumatul?

Fumatul este o adicţie, adică: acțiunea repetitivă și lipsită de control de a inhala nicotină (prin fumat, vapare, prizare, etc) pentru a obține o recompensă (eliminarea temporară a sevrajului nicotinic și gestionarea stărilor emoționale), în ciuda efectelor negative pe le aduce în viața ta.

Cum funcționează adicția la fumat și cum te ține prins în capcana fumătorului?

Sistemul adictiv al fumatului: triunghiul vicios al adicției
Fumatul nu este doar adicţie la nicotină: este un sistem adictiv complex, alcătuit din 3 adicții care se auto-generează, se susțin și se reîntăresc reciproc:

  1. Adicția chimică,
  2. Adicția comportamentală,
  3. Adicția psihologică.

Adicția chimică la nicotină este cea care creează nevoia fizică de nicotină sau sevrajulPrin comportamentul de a fuma, satisfaci temporar nevoia de nicotină și obții o senzație de recompensă (satisfacția, plăcerea, sprijinul pe care îl găseşti în fumat).

Pentru că recompensa este temporară, vei repeta (la nesfârşit) comportamentul de a fuma. Prin repetiție, acest comportament devine asociat cu obținerea recompensei (eliminarea sevrajului).

Toți ceilalți factori prezenţi atunci când fumezi (gesturi, obiecte, substanțe, persoane, locații, situații sociale, etc) devin și ei asociați cu obținerea recompensei (eliminarea sevrajului).

Aceste asocieri, odată create, transformă acești factori în declanşatori inconștienți (automaţi) pentru comportamentul de a fuma. Comportamentul de a fuma și factorii săi declanşatori creează adicția comportamentală.

Justificările de a continua să fumezi (credințele limitative) și posibilitatea de a-ţi controla emoțiile  prin fumat (iritabilitate, anxietate, plictiseală) creează percepția distorsionată asupra realității.

Această percepție distorsionată produce o distorsiune a gândirii fumătoruluiîn privința fumatului (exemple: îmi place să fumez, mă relaxează, mă linişteşte, îmi dă încredere, etc) și o distorsiune emoțională ce se manifestă prin conflictul interior al fumătorului (pe de-o parte ai vrea să te oprești din fumat dar pe de altă parte ai vrea să continui să fumezi).
Percepția distorsionată asupra realității fumatului reprezintă adicția psihologică.

Următorul pas? Motivația!
Acum, pentru că înțelegi ce înseamnă realitatea fumatului, poți face următorul pas: să găseşti și să alimentezi motivația de a-ţi schimba viața în bine, devenind nefumător. Vom discuta despre motivația de a deveni nefumător în următorul articol.

Rămânem la dispoziția ta pentru întrebări, clarificări sau pur și simplu dacă dorești să ne împărtășești gândurile, ideile și experiența ta despre eliminarea fumatului.

Cu prietenie,
Echipa programului „Nefumător pentru totdeauna”

Tel: (+4) 0756.923.651
Email: nefumator@artjoylife.ro
Website
FacebookNefumător pentru totdeauna

P.S.

Îți recomandăm să folosești resursele pe care le-am pregătit pentru a te ajuta să devii nefumător:

Leave a Reply

Your email address will not be published.