Unul dintre motivele principale pentru care atat de putine persoane folosesc autosugestia este folosirea unei tehnici gresite. Cei ce au urmarit articolele precedente au inteles ca o sugestie devine activa, incorporata in subconstient, doar atunci cand depaseste factorul critic al mintii constiente. Cu alte cuvinte cand suntem intr-o stare de hipnoza. De aceea pentru a folosi autosugestia este necesar sa obtinem aceasta stare.

Cea mai frecventa greseala in folosirea autosugestei este repetarea constienta a sugestieice devine o mantra. Atat timp cat folosim mintea constienta, acea sugestie ramane in zona mintii constiente fara a ajunge in subconstient. Va ajunge totusi acolo prin conditionare, prin repetare asidua, dar nu atat de rapid cum ne-am dori.

Secretul succesului cu autosugestia consta in 2 etape:

Prima este de a satura mintea constienta repetand de mai multe ori sugestia respectiva. Cea de-a doua etapa este depasirea factorului critic (adica autohipnoza) pentru ca sugestia aflata deja in mintea constienta sa patrunda in subconstient ocolind factorului critic.

Voi prezenta o tehnica extrem de simpla si rapida pentru a realiza cea de-a doua etapa, insa mai intai vreau sa va ofer cateva recomandari referitoare la alegerea unei sugestii.

O sugestie trebuie sa fie: simpla, formulata in termeni pozitivi si la timpul prezent, sa fie masurabila si sa includa o recompensa.

Un exemplu de sugestie formulata corect este: “In fiecare zi ma trezesc si exersez 20 de minute, iar acest lucru ma face sa ma simt bine toata ziua”. Puteti foarte usor sa identificati toate elementele prezentate mai devreme.

Un contraexemplu: “De maine nu voi mai fuma niciodata”. Aceasta sugestie are sanse minime de reusita.

Revenim la cea de-a doua etapa: depasirea factorului critic al mintii constiente.

Inchideti ochii si pretindeti ca, indiferent de orice se intampla sau orice ati face, ochii raman inchisi. Este necesar sa pretindeti acest lucru avand convingerea absoluta ca ochii raman inchisi.

Iar atunci cand sunteti siguri ca ati obtinut acest lucru, pastrand aceasta convingere incercati sa-i deschideti si veti vedea ca ochii raman inchisi. Trebuie sa incercati cu adevarat sa deschideti ochii dar sa pastrati convingerea si veti observa ca ochii raman inchisi.

Tot acest exercitiu dureaza cateva secunde iar in momentul in care ochii raman inchisi, dupa ce ati incercat sa-i deschideti, relaxati-va si pastrati aceasta convingere. Nu este necesar sa testati din nou, pentru ca ati obtinut deja o stare de transa. Atat timp cat pastrati aceasta convingere veti ramane in transa iar factorul critic este ocolit.

Va recomand sa exersati de cateva ori acest lucru pana cand sunteti siguri ca il puteti realiza foarte usor. (Apropo, acest exercitiu se numeste “catalepsia pleoapelor” si este folosit de majoritatea hipnotistilor intr-o inductie rapida.)

Odata ce stapaniti acest exercitiu (pe care il poate invata chiar si un copil de 5 ani), puteti asocia un declansator al starii de relaxare inaintea exercitiului (cum ar fi rostirea unui cuvant, ridicarea si coborarea unui deget sau crearea unei imagini) si veti obtine starea potrivita pentru a accepta sugestia dorita aproape instantaneu pentru ca mintea subconstienta lucreaza prin asociere.

Acesta este un truc pe care il folosesc si hipnotizatorii: odata ce persoana a obtinut o stare adanca de hipnoza, instalarea unui declansator este cea mai bune metoda de a obtine aceeasi stare adanca de hipnoza si data viitoare in cateva secunde. De asemenea acest declansator este instrumentul cu ajutorul caruia persoana respectiva poate invata sa foloseasca autohipnoza.

Un beneficu remarcabil al exercitiului de catalepsie a pleoapelor este ca poate fi folosit cu succes pentru a inlatura micile tensiuni cotidiene. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa ramaneti cu ochii inchisi si sa mentineti aceasta stare timp de 2-3 minute. Veti putea beneficia astfel de o deconectare binevenita.

Mintea constienta nu se poate concentra la prea multe lucruri simultan iar odata ce este ocupata cu mentinerea catalepsiei pleoapelor, toate celelalte programe sunt suspendate. Pentru cei interesati de acest subiect, va recomand cu multa caldura o carte ce trateaza in detaliu autosugestia: “Catre Culmile Succeselor”, scrisa de Pavel Corut.

Practicand in fiecare zi autosugestia vom putea sa ne dezvoltam aceasta abilitate extraordinara. La fel ca un exercitiu fizic, prin antrenament vom obtine rezultate din ce in ce mai bune pentru ca nimeni nu a reusit in prima sedinta la o sala de fitness sa impinga o haltera de 200 de kg sau sa alerge un maraton.

Insa prin antrenament ne putem dezvolta abilitatile pe care le dorim, iar stapanirea autosugestiei este o abilitate extraordinara care merita putin efort. Pentru majoritatea dintre noi 10-15 minute pe zi sunt suficiente pentru a dobandi poate cel mai puternic instrument al dezvoltarii personale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.