Trecerea de la fumător la nefumător nu este un eveniment singular: este un proces ce se desfășoară în mai multe etape.

Putem asemăna acest proces de transformare personală cu o călătorie: fiecare fumător se află într-una din aceste etape, fie că este sau nu conștient de acest lucru.

Ştiinţa vine în ajutorul celor ce doresc să devină nefumători

Există studii științifice detaliate referitoare la capacitatea oamenilor de a se schimba: încă de la începutul anilor ’80, cercetătorii James Prochaska și Carlo Diclemente au publicat o serie de concluzii obținute în urma studierii a peste 150.000 de participanți privind realizarea schimbărilor în plan personal. Aceste concluzii s-au cristalizat într-un model ce conceptualizează procesul de schimbare intenţionată a comportamentelor nedorite (cum ar fi fumatul, mâncatul în exces, abuzul de alcool și de substanțe cu risc pentru sănătate, etc).

Procesul schimbării se desfășoară pe parcursul a 6 etape prin care trece fiecare persoană, pornind de la faza inițială și până la finalizarea transformării dorite.

Pentru a progresa de la o etapă la alta, persoana trebuie să întreprindă o serie de acțiuni și să realizeze anumite obiective parțiale. De asemenea, o persoană poate să regreseze de la o etapă superioară la cea inferioară sau să stagneze într-o anumită etapă pe perioadă indefinită.

Cele 6 etape ale călătoriei de la fumător la nefumător sunt:
  1. Fumezi și nu te gândești că ai putea deveni nefumător: nu ești conștient de problema fumatului. Fumatul nu reprezintă (încă) o problemă pentru tine;
  2. Contemplarea ideii de a deveni nefumător : devii conștient de problema fumatului însă nu ești pregătit să acționezi. Ai dubii dacă e bine să te oprești sau nu, amâni momentul, minimizezi efectele negative ale fumatului, găseşti justificări, explicații, raţionalizări pentru a continua să fumezi, îi ignori sau îi combați pe cei care îți spun să te oprești din fumat;
  3. Pregătirea: te pregătești pentru a acţiona. Te informezi, cauţi metode de a te opri din fumat, studiezi, ceri sfaturi, discuți cu medicul, te înscrii într-un program de eliminare a fumatului.
  4. Acțiunea: Acționezi pentru a elimina problema și obții transformarea dorită: urmezi în mod activ un program de oprire din fumat, urmezi un tratament cu medicamente sau cu înlocuitori de nicotină. Cel mai important lucru: te-ai oprit din fumat.
  5. Întreţinerea transformării obținute: Observi efectele benefice care apar imediat după ce te-ai oprit din fumat: respiri mai bine, începi să ai gust și miros, ai mai multă energie, mai multă încredere și ești mai relaxat(ă). Rămâi nefumător și te bucuri de noua ta viață însă ești atent să nu cazi „în ispită”;
  6. Finalizarea transformării: Zilele de fumător sunt o amintire îndepărtată. Adeseori, pur și simplu uiţi că ai fumat. Uneori, atunci când îți aduci aminte de zilele de demult, te întrebi cu sinceritate cum de ai fumat atâta timp. Ți se pare absolut normal să fii nefumător și păstrezi certitudinea că nu vei mai fuma vreodată.

Tu în ce etapă a călătoriei te afli?

Acum, pentru că știi care sunt cele 6 etape ale călătoriei fumătorului, te invităm să ne spui în ce etapă te situezi la momentul prezent: te invităm să participi la grupul de discuții de pe pagina Facebook Nefumător pentru totdeauna (click aici)

Pont: În general cei care participă la discuții se află fie în etapa 2 (găsirea de scuze), fie în etapa 3 (pregătire).

Ai întrebări sau dorești mai multe informații? Te rog să ne contactezi și te ajutăm cu plăcere!

Cu prietenie,

Echipa programului „Nefumător pentru totdeauna”

Tel: (+4) 0756.923.651

Email: contact@nefumator.com

Website: www.nefumator.com

Facebook: Nefumător pentru totdeauna

Leave a Reply

Your email address will not be published.