Limbajul corpului este o parte foarte importantă a relațiilor pe care le avem în fiecare zi. Așa cum spun mereu, dacă aspectele vizuale și cele verbale ale unui mesaj nu se aliniază, suntem martorii unei minciuni.

Da, există indicii care ne ajută să ne dăm seama de momentul în care cineva spune o minciună gogonată sau dacă ne minte prin omiterea adevărului.

Îți recomand să spui mereu adevărul pentru că, în acest fel, întotdeauna cuvintele tale vor exprima sinceritate.

Cu toate acestea, realitatea comunicării este complexă și se poate releva sub următoarele forme:

  • Câteodată avem de-a face cu minciuni obișnuite ce sunt destinate curtoaziei, cum ar fi să spui sunt bine, mulțumesc de întrebare când cineva te întreabă ce mai faci, chiar și atunci când nu ești.

Deși aceste situații nu te-ar pune în dificultate în fața unei camere de filmat, de exemplu, este important să accepți că majoritatea adulților se află destul de des în situații în care răspund la întrebare în mod politicos și nu neapărat sincer.

Minciuna este atât de obișnuită în cultura noastră încât, uneori, ne așteptăm să o descoperim. Unele situații necesită o gândire practică și rapidă pentru a putea oferi răspunsuri oneste și a păstra relațiile în termeni pozitivi. Dar este îmbucurător faptul că sunt în minoritate cei care mint foarte des, iar atitudinea lor este cauzată de alți factori ce nu aparțin de abilitatea de comunicare.

  • Uneori mințim în cadrul profesional prin simplul fapt că nu putem divulga informații pe care trebuie să le protejăm.
  • Trebuie să fim în alertă față de oamenii care, prin antrenament sau prin natura lor, au învățat să evite limbajul corpului și să spună minciuni cu multă măiestrie. Ei evită să răspundă întrebărilor, inundându-și interlocutorul cu tot felul de detalii neimportante, ce nu au legătură cu subiectul discutat.

Deci, cum poți spune că o persoană minte? Atenție la următoarele detalii:

  • Analiză vs presupunere. O persoană care ține brațele încrucișate poate lăsa impresia de distanțare dar poate fi și un simplu obicei. Dar presupunând că brațele încrucișate sunt un semn al comportamentului înșelător este doar o presupunere.

În schimb, ar trebui să analizăm dacă poziția corpului vine ca răspuns la conversația purtată. Știind că prima reacție a corpului ca răspuns involuntar la întrebare apare în primele 5 secunde, te poate ajuta să stabilești dacă răspunsul a apărut inconștient ca urmare a întrebării.

De fapt, primele indicii ale minciunii pot apărea în timp ce întrebarea este adresată, deoarece creierul persoanei funcționează mai repede decât cuvintele vorbitorului, iar semnele apar pe măsură ce îşi încadrează în mod inconștient răspunsul.

  • Fii obiectiv. În mod ironic, oamenii care mint pot da răspunsuri sincere . Oferind o cantitate mare de informații adevărate, iți cresc încrederea că sunt persoane de încredere și îți scad abilitatea de a identifica minciuna atunci când apare. Pentru a te feri de acest lucru va trebui să filtrezi cu multă atenție răspunsurile adevărate.
  • Recunoaşte evazivitatea / evitarea răspunsului. O persoana care nu spune adevărul oferă, de obicei, o explicație mult prea detaliată fără a aborda direct problema sau fără a oferi un răspuns concret. Ei își vor direcționa răspunsurile către întrebări de genul  Sunt o persoana de încredere? Am reputația că sunt corect. Am fost vreodată acuzat sau găsit vinovat de o situație ca aceasta ?

Când cineva vorbește timp de 10 minute și nu răspunde niciodată la întrebarea inițială, poți considera că este o problemă.

  • Urmărește nereușita negației (eșecul de a nega). Cel mai important lucru către care să îți îndrepți atenția este negarea directă a unei acuzații. O persoană care este vinovată se va învârti în jurul răspunsului sau va răspunde cu nu chiar sau nu în cea mai mare parte. Cineva care răspunde la întrebare cu în mod fundamental, acesta este modul în care fac lucrurile nu a reușit să treacă testul adevărului.
  • Ferește-te de agresivitate. Când cineva este supărat din cauza întrebării ai un indiciu de vinovăție de aproape 100%. Acesta îl poate ataca pe cel care pune întrebările sau încearcă să aibă situația în control prin acuzarea de discriminare sau de a fi părtinitor a celui care întreabă. De ce nu ai incredere în mine? De ce nu acorzi atenție la ce a făcut o altă persoană?

Sau atacă o terță persoană sau companie cu răspunsuri de genul E vina magazinului. Nu avem ceea ce ne trebuie. Dispar lucruri din cauza sistemului de securitate .

Furia exprimată, dezgustul sau vina altcuiva ca și răspunsuri la întrebare sunt semne de probabilă vinovăție.

  • Urmărește abordarea vs convingerea. De obicei, un răspuns simplu cu da sau nu este suficient. Dar dacă cel care trebuie să dea răspunsul se lansează într-o disertație despre faptul că este un bun angajat, că are o reputație fără pată, că nu s-a confruntat niciodată cu o suspiciune de vinovăție, atunci ar trebui să apară semnele de întrebare asupra veridicitătii spuselor .

Un alt gen este cel al persoanelor care adaugă la declarații următoarele expresii este perfect adevărat, nu te voi minți sau care repetă în timpul vorbirii sincer/sinceritate.

O altă încercare  de a convinge este invocarea religiei Jur pe o grămadă de biblii că spun adevărul.

Oricare ar fi abordarea de inducere în eroare și de ascundere a minciunii trebuie să fim atenți și să nu ne lăsăm manipulați.

  • Urmărește indiciile nonverbale. Atenție la gradul nepotrivit de îngrijorare asupra unei situații, de exemplu un zâmbet într-o situație tristă sau o pauză prea lungă pentru a răspunde la o întrebare simplă. Aceste reacții se adaugă la incapacitatea de a-l privi direct pe cel care pune întrebarea sau, din contră, de a privi direct, cu agresivitate.

Un alt semn este mișcarea capului în semn de da atunci când răspunsul dat este nu.

O persoană care își atinge nasul sau fața arată un comportament suspect, iar ascunderea gurii poate fi un act subconștient de ascundere a minciunii. Ascunderea adevărului poate determina reacții fizice cum ar fi înroșirea pielii sau pielea devine rece si apar mâncărimi, iar persoana simte nevoia să își scarpine nasul sau urechile.

De asemnea, poți urmări schimbarea bruscă a poziției picioarelor sau a brațelor, mișcarea nervoasă a unui picior sau îndreptarea într-o direcție diferită dar nu neapărat confortabilă.

Toate aceste informații sunt direcții principale ale limbajului corpului, linii pe care le poți urmări cu ușurintă atunci când ești într-un dialog față în față cu o altă persoană. Cu puțină practică poți identifica apariția minciunii în cadrul relațiilor de familie, la serviciu sau în oricare altă situație ce presupune aflarea adevărului.

Nu uita! Limbajul corpului este singurul limbaj care nu minte!

Leave a Reply

Your email address will not be published.