Învățarea înseamnă o schimbare de comportament” – Wyatt Woodsmall

Există o mare diferență între a învăța și a accesa o informație.

A accesa o informație însemnă a-ți îndrepta atenția către un concept teoretic pentru a-i înțelege conceptual semnificația.

A învăța înseamnă a face un pas mai departe: nu doar să accesezi o informație ci să o internalizezi și, datorită informației primite, să îți poți schimba comportamentul.

Iar această internalizare presupune ca informația respectivă să ajungă la un nivel profund pentru a crea un obicei (preferabil pozitiv) pe care să-l poți realiza automat, fără efort.

Există o singură posibilitate de a internaliza o informație pentru a o transforma într-un obicei: informația trebuie să ajungă la nivelul subconștientului!

Întrebarea este: Cum poți aduce rapid o informație în subconștient?

Răspuns: folosind o stare optimă pentru învățare: starea de sugestibilitate.

Complianță și sugestibilitate

Complianța față de o informație însemnă accesarea informației la nivel conștient prin folosirea atenției.

Practic, de fiecare dată când ne concentrăm atenția și citim o carte, ascultăm un trainer sau parcurgem etapele unui program de învățare.

Sugestibilitatea însemna mult mai mult decât o simplă concentrare a atenției.

Sugestibilitatea este capacitatea unei informații de a produce transformări la nivelul minții subconștiente.

Sugestibilitatea creează o schimbare a filtrelor prin care percepem realitatea și care nu are neapărat legătură cu activitatea conștientă.

Fiecare dintre noi am folosit sugestibilitatea pentru orice lucru pe care l-am învățat vreodată.

Copiii știu cel mai bine cum să folosească aceasta capacitate ca să învețe rapid cum să meargă, să vorbească, să relaționeze.

Un copil este mult mai sugestibil decât un un adult și învăța intuitiv. Pentru un copil informația are instantaneu o aplicație practică și îl stimulează să acționeze și…. să învețe!

Ce este hipnoza?

Hipnoza este o stare naturală a minții în care informația primită are 0 valoare conceptuală și 100% valoare practică: este o stare ridicată de sugestibilitate. Hipnoza este starea optimă de învățare.

Este o stare de atenție concentrată în care o informație acceptată se transformă rapid (chiar instantaneu) într-un efect fizic, emoțional, senzorial sau cognitiv.

Cele 4 efecte ce pot fi obținute prin hipnoză:efectele ideo-dinamice

Aceste efecte sunt create prin aplicarea informației (ideii) la nivelul subconștientului și sunt în mișcare (Ideo-dinamice).

Efecte ideo-motorii (fizice) pot fi mișcările fine subconștiente cum ar fi mișcarea unui pendul. De asemenea, pot fi tensionarea unor grupe musculare prin sugestie (catalepsii) sau detensionarea unor grupe musculare (relaxare);

Efecte ideo-senzoriale însemnă orice schimbare de senzație (cum ar fi eliminarea durerii sau eliminarea completă a senzațiilor);

Efecte ideo-emoționale însemnă orice schimbarea a stării emoționale prin sugestie;

Efecte ideo-cognitive însemna capitate de a reține și de a reda informația (hipermnezie sau „super capacitate de învățare”. De asemenea, în sens opus, poate fi capacitatea de a șterge selectiv o informație (amnezie).

Acestea sunt cele 4 efecte ideo dinamice realizate într-o stare înaltă de sugestibilitate. Vei avea posibilitatea la sfârșitul articolului să urmărești câteva demonstrații practice ale acestor efecte realizate în stare de hipnoză indusă.

Cum se poate obține starea de hipnoză?

Hipnoza se poate experimenta prin 2 modalități:

  1. Hipnoza autoindusă în mod natural (stări de visare cu ochii deschiși, condusul pe autostradă, urmărirea unui film sau navigarea „automată” pe internet….);
  2. Hipnoza indusă „artificial” ce cuprinde mai multe etape (inducția hipnotică).

Din punct de vedere ale timpului necesar pentru obținerea hipnozei, inducțiile hipnotice pot fi:

  1. Inducții lente (10-20 de minute): Relaxarea fracționată sau relaxarea progresivă (pasivă sau activă);
  2. Inducții rapide (1-5 minute): inducții prin catalepsie, prin fixare a atenției, prin confuzie, prin întrerupere de tipare;
  3. Inducții ultra-rapide sau instantanee: prin șoc fizic.

Demonstrație pentru inducții și efecte hipnotice

Poți urmări în filmul de mai jos câteva inducții hipnotice rapide și efecte hipnotice:

Leave a Reply

Your email address will not be published.