“Fiecare dintre noi vine singur pe această lume și pleacă tot singur. Numai pe tine te ai cu adevărat. Atunci când realizezi această singurătate a ființei umane, îți dai seama și cât de important este să construiești o relație armonioasă cu tine”.

Eu aș mai adăuga și “dacă”: dacă realizezi această singurătate. Este cât se poate de adevărat. Întâi trebuie să te simți bine cu tine însăți pentru a putea să te simți bine și cu ceilalți.

Ce înseamnă să te simți bine cu tine?

Înseamnă că, atunci când ești singură, să poți găsi activități care să-ți facă plăcere, care să-ți încarce trupul și sufletul de energie creatoare. Să poți pune muzică și să dansezi ca și cum ar fi ultima ta zi pe Pământ.

Să poți să calci desculță prin iarbă, simțind puterea revigorantă a Pământului sau să mergi într-un parc și să hrănești porumbeii.

Să poți privi cerul gândindu-te doar la imensitatea și minunăția lui, să poți să fii în prezent când faci asta și să te bucuri ca un copil.

Să poți să stingi lumina, să te liniștești și să-ți întrebi sinele despre orice simți, orice vrei sau orice problemă ai avea.

Sinele îți este cel mai bun, cel mai devotat și cel mai apropiat prieten: nu te va minți și nu te va trăda niciodată. Este acea scânteie de divinitate, acea voce a intuiției pe care o auzim tot timpul și pe care rareori o ascultăm.

C.S. Lewis spunea “Nu-ți lăsa fericirea să depindă de ceva ce poți pierde”.

Încetează să cauți în exterior acel ceva ce-ți lipsește, în prieteni, în copii, în partener. Puterea de a te cunoaște, ierta, accepta și iubi este în tine. Este acea putere care îți permite să te simți întreagă, chiar și atunci când ești singură. 

Poate vei întreba: Cum să fac asta? De unde să încep?

Am avut și eu dilema asta și am continuat cu luni de frământări și căutări.

Dă-ți timp. Oferă-ți libertatea de a-ți lua timpul de care ai nevoie. Încearcă să-ți golești mintea de gânduri și să-ți asculți vocea sufletului. Ascultă ce-ți spune, înțelege ce vrea. 

Vorbește cu sufletul tău, căci îți este bunul cel mai de preț. Invită-l la o plimbare și oferă-i o cafea. Știu că este greu să faci liniște în tine. Vor năvăli peste tine gândurile noian, iar vocea rațiunii îți va spune că este o prostie cu care îți pierzi timpul. 

Important este să ai dorința să mergi mai departe, să te cunoști, să evoluezi.

Poate că nu-ți place ce vezi în oglindă, poate că nu-ți place ce simți. Dar nu fugi. Încearcă să vezi de unde îți vin acele trăiri care te deranjează. Încearcă să-ți iubești acele părți ale corpului cu care nu te simți confortabil.

De câte ori ai dat liber gândurilor și ai încercat să-ți conștientizezi respirația? Este un lucru major, fără de care viața nu ar fi posibilă, dar căruia nu-i acordăm importanța cuvenită.

Respirația, într-o anumită succesiune de timpi, te poate ajuta să te echilibrezi și să îndepărtezi blocaje cauzate de emoții puternice.

 • De câte ori ai încercat să-ți asculți bătăile inimii?
 • De câte ori ai urmărit ce simți, ce emoții vin și ce le determină?
 • De câte ori ai îmbrățișat un copac sau ai mângâiat o floare?
 • De câte ori ai zâmbit oamenilor fără motiv?
 • Dacă răspunsul la aceste întrebări este niciodată sau de foarte puține ori, este timpul să începi.
 • Poate firav la început, poate puțin rușinată, dar îți garantez că te vei simți mai bine.

Să ai grijă de tine nu este egoism

Este o dovadă de iubire, iar dreptul la iubire l-ai câștigat atunci când ai venit pe această lume. Egoism înseamnă să ai pretenții de la alții să te iubească și să se ocupe de nevoile tale.

În cazul unui pericol într-o aeronavă, instrucțiunile sunt să-ți pui întâi ție masca de oxigen și pe urmă celui de lângă tine, chiar dacă acela este copilul tău. În trecut, eu aș fi răspuns exact invers, neluând în considerare faptul că aș putea să leșin înainte de a reuși să ajut pe cineva.

Nu înțelegeam pentru că-mi contrazicea convingerile bine înrădăcinate că trebuie să mă sacrific pentru cei din jur. Acum, îți răspund cu toată convingerea că, dacă mie mi-e bine, pot să radiez bine și în jurul meu și am puterea de a-i ajuta și pe alții.

Fiecare zi este șansa ta:

O șansă să te iubești,

O șansă să te cunoști,

O șansă să fi fericită,

O șansă să înveți,

O șansă să evoluezi,

Și te las pe tine să completezi lista…

O prietenă dragă mi-a spus odată: „Cât de frumoasă, parfumată, dulce și colorată este viața când o privești atent și nu mai treci în grabă pe lângă tot ceea ce poți vedea numai cu inima”

Eu am aflat. Îți doresc să afli și tu!

  0 replies to "La taifas cu mine însămi"

  • Lavinia

   Minunat!

  • Valentin

   Putine vorbe, dar adanci!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.