Iata si ultima parte din seria articolelor (prima parte si a doua parte) unde am prezentat mituri despre hipnoza.

Exemple de stari de hipnoza care apar in mod natural

Highway Hypnosis

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care vreau sa le mentionez este ca hipnoza apare in mod natural. Sa va dau cateva exemple de stari hipnotice ce apar in mod natural.

Majoritatea oamenilor care conduc o masina probabil ca au experimentat asta: in timp ce conduc se pot gandi la orice altceva in afara de condus, poate la problemele cotidiene sau la ce vor face in weekend. Mintea Subconstienta in acest caz conduce masina, iar acea persoana intra intr-o stare hipnotica pentru ca are atentia concentrata la un anumit subiect si dintr-o data se gandeste: “Oare am ratat iesirea de pe autostrada?” sau “Unde a zburat timpul?”. Aceste situatii se intampla in mod frecvent si sunt stari naturale de hipnoza.

Insa la cel mai mic pericol, acea persoana va iesi instantaneu din aceasta stare si va actiona pentru a elimina pericolul respectiv, franand sau ocolind brusc un obstacol aparut in cale.

Starea hipnotica inainte de a adormi si in timpul zilei

De fiecare data cand adormim si cand ne trezim trecem printr-o stare intermediara a somnului numita starea hipnagogica.

Tranzitia spre starea de somn (la culcare) si dinspre starea de somn (la trezire) sunt momente in care experimentam un spectru larg de experiente senzoriale care pot aparea in orice forma, de la cvasi-imperceptibil pana la halucinatii intense. In timpul zilei adeseori intram in stari hipnotice usoare – cand “visam cu ochii deschisi” sau cand citim o carte care ne captiveaza sau urmarim un film interesant.

Orice sportiv intr-o competitie este in transa. Daca un jucator de tenis, de exemplu, s-ar gandi constient la modul in care trebuie sa loveasca mingea sau ar numara cati pasi face pe minut, ar pierde cu siguranta meciul.

Analgezie si anestezie in mod natural

In stari adanci de hipnoza putem experimenta analgezia sau anestezia.

Analgezia este blocarea senzatiei de durere iar anestezia este blocarea completa a oricarei senzatii tactile. Stiu ca mi s-a intamplat uneori si probabil ca si voua vi s-a intamplat sa vedeti pe mana sau picior vanatai sau zgarieturi si sa va intrebati: “De unde au aparut?”

Ei bine, au aparut astfel: in timpul zilei ne concentram asupra unei activitati, iar acest fapt ne permite sa intram intr-o stare naturala de hipnoza. Apoi in mod accidental ne lovim sau ne zgariem de ceva si nu simtim nimic. Astfel puteti intelege ca pana si anestezia sau analgezia sunt stari de hipnoza ce apar in mod natural in viata noastra.

Acest articol incheie partea introductiva a hipnozei iar in urmatoarele articole veti putea afla tehnicile si “secretele” cu ajutorul carora un hipnotist isi poate ajuta clientii sa isi atinga obiectivele chiar si atunci cand orice alta metoda a esuat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.