”Copiii au mai degrabă nevoie de modele decât de critică” Joseph Joubert

Cine este Părintele Interior Critic?

Părintele Interior Critic este vocea interioară, deprinsă în copilărie de la părinți și de la alte persoane cu rol temporar de părinți (bunici, rude, profesori, antrenori, preoți, etc) care încearcă să ne motiveze să facem „ceea ce trebuie făcut” prin diverse metode coercitive:

 • Amenințare („...Știi bine că oricât de puțin ai mânca, pui tot pe tine!”)
 • Manipulare („...Dacă vei face așa cum îți spun, oamenii te vor admira !”)
 • Învinovățire („Nu mânca prăjitura! O să te îngrași și o să arăți ca o vacă!”)
 • Rușinare („Nu ești bun de nimic! Vei ajunge să fii un bețiv, la fel ca taică-tu!”)

Un Părinte Interior Critic foarte activ continuă programarea primită în copilărie de la proprii părinți critici prin rușinare constantă (poți citi aici articolul: Cele 2 fațete ale rușinii).

Cele 2 mesaje fundamentale pe care le transmite vocea Părintelui Interior Critic sunt:  

 1. „Nu ești suficient de bun, de valoros, de important și nu meriți să fi iubit: este ceva în neregulă cu tine!”

Ca urmare a faptului că nu ești suficient de bun și că nu meriți să fi iubit, Părintele Interior Critic îți mai transmite că:

 • „Dacă vei face ceea ce îți spun, dacă te vei modela așa cum doresc, dacă vei fi perfect, poate vei reuși să primești la un moment dat aprecierea, înțelegerea și iubirea mea.”

Părintele Interior Critic: Modelatorul imaginii de sine și distrugătorul stimei de sine

Una dintre cele mai devastatoare influențe ale Părintelui Interior Critic este erodarea constantă a respectului de sine.

Vocea critică, aspră, acuzatoare găsește mereu ceva în neregulă la tine, de la felul în care arăți, la ceea ce simți, ce faci sau la felul în care te privesc ceilalți:

„Ești prea grasă, prea urâtă, nu știi să faci nimic cum trebuie, nu-i de mirare că nu te bagă nimeni în seamă…. cine are nevoie de o proastă ca tine?”

Din nefericire ajungem să confundăm această voce cu propria noastră voce și să ne spunem singuri:

„Sunt prea grasă, prea urâtă, nu știu să fac nimic cum trebuie, nu-i de mirare că nu mă bagă nimeni în seamă…. cine are nevoie de o proastă ca mine?”

Ajungem astfel să ne transmitem autosugestii negative foarte puternice, încărcate cu emoții distructive intense față de propria noastră persoană: furie, frustrare, vinovăție, ură.

Ne spunem acele cuvinte defăimătoare prin care ne lovim, ne minimizăm și anulăm sentimentul de valorizare internă, fără a conștientiza că nu sunt neapărat cuvintele noastre: sunt cuvintele pe care le-am auzit și le-am învățat de la părinții noștri critici în copilărie (fie ei părinți, bunici, frați mai mari sau profesori).

Cele 7 tipuri de Părinți Critici Interiori

Cele 7 tipuri de Părinți Critici Interiori sunt descriși prin modul specific în care acționează. Nu este neapărat nevoie ca fiecare persoană să aibă toți cei 7 Critici activi și de asemenea, pentru fiecare persoană un anumit tip de critic poate avea caracteristici unice, specifice acelei persoane sau generale, întâlnite și la alte persoane.

 Cele 7 tipuri de Părinți Critici Interiori sunt:

 1. Perfecționistul;
 2. Controlatorul;
 3. Supraveghetorul;
 4. Subminatorul;
 5. Distructivul;
 6. Învinovățitorul;
 7. Modelatorul;

„Perfecționistul”

Criticul Interior Perfecționist încearcă să te determine să faci totul perfect. Îți impune standarde înalte și reguli stricte, obiective greu sau chiar imposibil de atins.

Atunci când nu poți atinge aceste standarde înalte impuse, Criticul Perfecționist te atacă spunând că munca sau comportamentul tău nu sunt suficient de bune.

În anumite situații Perfecționistul te poate bloca încă de la început, înainte de a începe o activitate productivă pentru că te face să crezi că nici nu are rost să mai începi ceva dacă nu poți să faci perfect acel lucru.

„Controlatorul”

Criticul Interior Controlator încearcă să-ți controleze tendința de a iniția comportamentele compulsive cum ar fi mâncatul sau consumul de alcool în exces, exprimarea emoțiilor negative ca furia, teama, tristețea ori vinovăția sau alte comportamente indulgente pe care le folosești pentru a te distrage de la trăirea emoțiilor negative. De mai multe ori Controlatorul este într-o stare de conflict interior cu Partea ta Impulsivă sau Indulgentă.

„Supraveghetorul”

Criticul Interior Supraveghetor te determină să muncești din greu pentru a avea succes. Încearcă să te motiveze (în mod negativ) să acționezi, spunându-ți de exemplu, că ești leneș sau incompetent sau pur și simplu lipsit de inteligență. Se află în conflict cu Partea care are tendința de a amâna deciziile sau lucrurile importante pe care le ai de făcut.

„Subminatorul”

Criticul Interior Subminator încearcă să îți erodeze încrederea și stima de sine, astfel încât să nu îți asumi riscuri și să eșuezi  în acțiunile tale. Te determină să te subestimezi, îți spune că ești lipsit de valoare și că nu ești în stare să faci nimic cum trebuie.

„Distructivul”

Criticul Interior Distructiv îți atacă conceptul valorizării de sine. Prin acțiunile sale te rușinează la nivel profund și îți spune că nu ar trebui să exiști. Unele persoane experimentează acest critic distructiv ca fiind o forță zdrobitoare interioară care le demolează vitalitatea și energia de a trăi, blocându-le creativitatea, spontaneitatea și aspirațiile pozitive.

„Învinovățitorul”

Criticul Interior Învinovățitor te învinovățește pentru o acțiune specifică pe care ai făcut-o (sau pe care ai omis să o faci), acțiune prin care ai făcut un rău unei persoane importante pentru tine.

De asemenea, acest critic interior te atacă când ai încălcat o valoare importantă pentru tine. Te face să te simți vinovat(ă) pentru comportamentele repetate pe care ți-ai propus să le elimini: de exemplu, după ce ai fumat o țigară dacă ți-ai propus să renunți la fumat sau după ce ai mâncat o ciocolată dacă ai stabilit să ții o dietă.

„Modelatorul”

Criticul Interior Modelator încearcă să te determine să te înscrii într-un anumit tipar social sau să faci ceea ce trebuie făcut, să urmezi regulile familiei și ale societății, să îndeplinești așteptările părinților și ale persoanelor apropiate.

Acest critic interior te atacă atunci când nu îți îndeplinești „datoria”, când nu urmezi „regulile” și te recompensează când faci „ceea ce trebuie” prin sentimente plăcute: satisfacție și mândrie.

Chestionar: Cât de puternici sunt Criticii tăi Interiori?

Prin completarea chestionarului de mai jos ai posibilitatea să descoperi cât de activi sunt unii sau toți dintre cei 7 Critici Interiori care te afectează și îți creează probleme.

Notează pe o foaie o cifră de la 0 la 4 ce reflectă valoarea de adevăr a fiecărei afirmații din lista de mai jos:

0 – niciodată;

1 – foarte rar;

2 – ocazional;

3 – frecvent;

4 – întotdeauna;

 1. Simt că este ceva fundamental greșit cu mine;
 2. Îmi stabilesc standarde foarte înalte în viața personală și profesională;
 3. Mă simt groaznic atunci când îmi pierd controlul;
 4. Mă forțez să muncesc din greu pentru a-mi atinge obiectivele și pentru a avea succes;
 5. Când mă gândesc să încep ceva nou și care îmi aduce o provocare, am tendința să renunț înainte de a începe;
 6. Îmi este rușine de tot ceea ce are legătură cu mine;
 7. Mă simt vinovat pentru ceva ce am făcut greșit și nu reușesc să mă iert;
 8. Știu ce ar trebui să fac și mă tratez cu asprime atunci când acționez diferit;
 9. Fac mari eforturi să îmi controlez comportamentele compulsive;
 10. Încrederea mea în propria persoană este atât de mică încât cred că eșua în aproape toate obiectivele pe care mi le propun;
 11. Am tendința să mă critic atunci când fac o greșeală;
 12. Îmi este dificil să am o atitudine pozitivă față de mine;
 13. Îmi este greu să mă simt confortabil cu mine însumi/însămi atunci când nu acționez așa cum am fost învățat(ă) în copilărie;
 14. Lucrurile pe care trebuie să le fac nu se termină vreodată;
 15. Sunt lucruri pe care le fac altora și pentru care mă simt foarte vinovat(ă);
 16. Există cel puțin o Parte în mine care mă face să fiu indulgent(ă) și îmi creează probleme și apoi ajung să mă pedepsesc pentru indulgențele mele;
 17. Cred că este mai sigur să nu încerc să fac unele lucruri decât să încerc și să eșuez;
 18. Devin anxios/anxioasă și recurg la auto-critică atunci când lucrurile „nu ies așa cum trebuie”;
 19. Mă simt rușinat(ă) atunci când nu mă pot ridica la înălțimea așteptărilor pe care le au ceilalți de la mine;
 20. Îmi spun adeseori că dacă aș fi o persoană bună, aș avea mai multă grijă de oamenii la care țin;
 21. Simt la un nivel profund că nu am dreptul să exist;
 22. Mă simt neconfortabil pentru că sunt prea leneș(ă) ca să reușesc și să am succes în viață;
 23. Mă simt cu adevărat rușinat(ă) pentru unele din obiceiurile mele;
 24. Consum mult mai mult timp decât este necesar pentru un proiect la care lucrez doar pentru a-l realiza cât mai bine posibil;
 25. Am un sentiment sâcâitor că sunt o persoană rea;
 26. Lupt din răsputeri cu tendința de a amâna să fac anumite sarcini pe care le am de făcut;
 27. Mă simt neconfortabil pentru că nu pot fi ceea ce familia sau societatea așteaptă din partea mea;
 28. Simt că nu am ceea ce îmi trebuie pentru a reuși în viață;

Adună punctajul obținut pentru setul de întrebări aferent fiecărui tip de Critic Interior: dacă obții un scor de 9 sau mai mare pentru un tip de critic, atunci acesta este problematic pentru tine iar nivelul de influență asupra ta este major.

Un scor de 7 sau 8 semnalează posibile probleme, iar un scor mai mic de 7 arată o influență redusă.

Scorul pentru Criticul Interior Perfecționist = Întrebările 2__ + 11__ + 18__ + 24__

Scorul pentru Criticul Interior Controlator = Întrebările 3__ + 9__ + 16__ + 23__

Scorul pentru Criticul Interior Supraveghetor = Întrebările 4__ + 14__ + 22__ + 26__

Scorul pentru Criticul Interior Subminator = Întrebările 5__ + 10__ + 17__ + 28__

Scorul pentru Criticul Interior Distructiv = Întrebările 1__ + 6__ + 12__ + 21__

Scorul pentru Criticul Interior Învinovățitor = Întrebările 7__ + 15__ + 20__ + 25__

Scorul pentru Criticul Interior Modelator = Întrebările 8__ + 13__ + 19__ + 27__

  0 replies to "Părintele Interior Critic"

  • Monica Dragota

   Perfectionist-5, Controlator-4, Supraveghetor-3, Subminator-1, Distructiv-0, Invinovatitor-0, Modelator-0…minunata calatorie in mine si in timp…una din cele mai bune corelatii parinte-copil din cate am intalnit pana acum aplicate asupra mea. Multumesc, Andrei!

   • Andrei Loiso

    Cu placere, Monica!

Leave a Reply

Your email address will not be published.