Cred ca oricine doreste sa schimbe cate ceva in viata personala: unii vor sa invete sa castige mai multi bani, altii vor sa urmeze cursuri de perfectionare intr-un anumit domeniu, altii vor sa isi imbunatateasca performantele sportive. Poate unii vor sa renunte la fumat sau vor sa slabeasca cateva kilograme.

Pentru fiecare dintre aceste schimbari exista o motivatie. Si totusi unele schimbari, de fapt cele mai multe, sunt dificil de realizat. Perseverenta ajuta, dar foarte multi nu au perseverenta necesara pentru a avea succes.

Transformarile exterioare apar atunci cand cele interioare au fost realizate

In engleza suna mai bine: “The inner game drives the outer game”. Nu vom obtine mai multi bani daca nu vom deprinde mai intai abilitatile necesare pentru a castiga mai mult. Transformarea apare intodeauna din interior si se manifesta in exterior prin actiunile pe care le facem si apoi prinrezultatele pe care le obtinem.

Cum definim acel “interior”?

Eu ii spun SUBCONSTIENT. Ce este SUBCONSTIENTUL? Ei bine, este esenta nostra. Este ceea ce suntem cu adevarat, este suma totala a credintelor, obiceiurilor pe care le avem, a trairilor si a emotiilor noastre. Este locul de unde pastram acele lucruri din care este alcatuita REALITATEA noastra.

Tot ceea ce am invatat este acolo. Mintea subconstienta functioneaza ca o camera video care inregistreaza si retine in permanenta informatiile si perceptiile noastre venite prin intermediul celor 5 simturi. Tot ceea ce am vazut, am simtit, am auzit, am gustat sau am mirosit este acolo si va ramane acolo toata viata. O foarte mica parte din aceste informatii ajung in mintea constienta sub forma amintirilor.

Modul in care gandim si actionam este tot acolo, in subconstient

Pentru a realize o schimbare, este necesar ca acea informatie noua sa ajunga in subconstient si sa inlocuiasca vechea informatie care ne limiteaza.

De exemplu daca avem teama de a vorbi in public dar vrem sa inlaturam aceasta teama si sa devenim un “speaker” de succes, este necesar sa inlocuim informatia existenta (“Mi-e teama atunci cand trebuie sa tin o prezentare”), cu informatia noua (“Ma descurc excelent atunci cand tin o prezentare”).

In sfarsit, revin la intrebarea din titlu: De ce este dificil sa realizam schimbarile pozitive?

Pentru a intelege insa cum pot fi schimbate elemente ale subconstientului este necesar sa intelegem cum se formeaza subconstientul. Atunci cand o persoana se naste mintea subconstienta este goala (unii ii spun “tabula rasa”). Pe masura ce persoana respectiva trece prin copilarie, subconstientul acumuleaza informatii.

Invata de exemplu ca este mai avantajos sa urmezi sfaturile parintilor pentru a primi ulterior recompense sub forma unei bomboane sau a unei laude. Toate aceste perceptii incep sa se cristalizeze in timp sub forma obiceiurilor, a credintelor si ajung, in timp, sa creeze structura realitatii pentru acea persoana.

Realitate este subiectiva pentru ca fiecare o percepe intr-un mod diferit. In NLP se spune ca “Harta nu este teritoriul”. Aceasta “harta” este modul in care fiecare dintre noi percepe realitatea si este alcatuita din “programe care ruleaza pe un supercalculator” – mintea subconstienta. Continuand aceasta metafora informatica, imaginati-va ca doriti la un moment dat sa schimbati screensaverul calculatorului. In acest caz trebuie sa incarcati un nou screensaver care il va inlocui pe cel vechi.

Subconstientul este insa putin mai complex. Nu doar ca este dificil sa gasim modalitatea de a insera noua informatie acolo ci mai mult, este necesar ca noua informatie sa fie mai puternica. Adica sa aiba energie mai mare pentru a inlocui informatia veche. Care este acea energie? Este energia emotionala. Este motivatia. Cat de mult ne dorim schimbarea.

Mai este un motiv pentru care este dificil sa facem schimbari.

Este vorba despre inertie

Toate obiceiurile si credintele noastre au o inertie care le confera stabilitate. Iar aceasta stabilitate aduce consistenta personalitatii noastre. Fara acea consistenta, personalitatea noastra nu ar fi conturata, ne-am schimba la orice “adiere de vant”.

Imaginati-va cata energie mentala am irosi daca ne-am schimba in permanenta personalitatea!

Mai mult, avem nevoie de aceasta consistenta, de siguranta ca si maine vom face aceleasi lucruri pe care le-am facut si azi pentru ca, de bine de rau, ele functioneaza pentru noi si ne-au asigurat supravietuirea pana in prezent. Apropo, stiati care este proportia gandurilor si a actiunilor pe care le facem fara a le constientiza raportat la tot ceea ce facem zilnic? 95%.

Este destul de ridicat gradul nostru de automatizare, nu-i asa? Si cu toate astea, majoritatea oamenilor sunt stresati si obositi de cele 5% din actiuni la care trebuie sa se gandeasca si pentru care trebuie sa gaseasca solutii. Imaginati-va cum ar fi sa constientizam tot ceea ce facem in proportie de 100%.

Avem insa cel putin doua metode de a realiza schimbarile pe care le dorim. Si cand spun schimbare, asta inseamna schimbare pe termen lung. Prima dintre aceste metode este conditionarea clasica, pavloviana. Cea de-a doua se numeste hipnoza.

Dar voi vorbi despre aceste 2 metode intr-un articol viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.