Sugestia Directa

Este prima dintre tehnicile hipnotice si cea mai folosita de catre absolut toti hipnotistii. Odata obtinuta transa, hipnotistul ii transmite persoanei respective sugestii directe, in functie de scopul dorit.

De cele mai multe ori sugestia directa este transmisa sub forma unui script – un text ce abordeaza o anumita problema din mai multe perspective. Hipnoza bazata pe sugestia directa este hipnoza clasica, in care persoana aflata in hipnoza este “pasiva”, primeste sugestiile si le poate accepta daca le doreste.

Exista mai multe “trucuri” care pot transforma o sesiune banala de sugestie directa intr-o sesiune de succes, “trucuri” pe care o sa vi le prezint in continuare.

Cum trebuie sa fie o sugestie?

Exista mai multi factori ce afecteaza durata de functionare a unei sugestii directe. Acesti factori sunt:

  • numarul de repetari;
  • nivelul de hipnoza in care se afla persoana;
  • daca sugestia este in acord cu emotia asociata obiectivului dorit;
  • autoritatea persoanei care ofera sugestia.

O sugestie trebuie sa fie simpla, formulata in termeni pozitivi si la timpul prezent, sa fie masurabila si sa includa o recompensa. Aceste caracteristici au fost detaliate in articolul Practicarea autosugestiei.

Cele 4 atitudini mentale pentru ca sugestiile hipnotice sa functioneze

Atunci cand te afli in hipnoza si primesti o sugestie, vei putea alege una dintre cele 4 decizii referitoare la acea sugestie. Decizia pe care o vei lua va face ca sugestia sa fie lasata sa intre in subconstient sau este eliminata. Daca este lasata sa intre, vei avea schimbarea pe care doresti sa o realizezi, iar daca este eliminata nu va fi nici o schimbare. Care sunt acele 4 decizii sau alegeri?

Ei bine, prima dintre ele ar fi atunci cand auzi sugestia sa te gandesti si sa-ti spui: “Imi place acea sugestie si stiu ca acea sugestie va functiona cu siguranta”. Aceasta atitudine lasa ca sugestia sa intre in mintea subconstienta, iar schimbarea va avea loc. Dar mai exista inca alte 3 alegeri.

Urmatoarea alegere poate fi sa simti ca acea sugestie are ceva impotriva credintelor sau moralitatii tale. Sau e suficient ca acea sugestie sa fie doar putin necomfortabila, la fel ca o pereche de pantofi pe care ai vrut s-o cumperi de mult timp dar stiai ca daca ii vei cumpara te vor roade cumplit cateva zile pentru ca nu ti se potriveau foarte bine.

Ei bine, daca acea sugestie are chiar cel mai mic aspect de discomfort pentru tine, indiferent de motiv, ea este automat blocata la nivelul mintii constiente, nu este lasata sa intre in subconstient si nu va avea loc nicio schimbare.

Urmatoarea alegere este ca acea sugestie sa fie neutra, sa nu-ti pese daca va avea succes sau nu. Intr-un fel e o sugestie fara sens pentru tine. Mintea constienta o blocheaza in mod automat, iar sugestia nu poate intra in subconstient.

Ultima alegere pe care o ai este probabil alegerea care face ca cei mai multi oameni sa esueze cu hipnoza dintre toate celelalte alegeri. Atunci cand auzi sugestia iti spui: “Imi place acea sugestie si sper sa functioneze”. Sugestia nu va functiona!

Aplicatiile sugestiei directe

Sugestia directa poate fi aplicata cu succes atat in sesiuni individuale cat si in sesiuni de grup. In general, orice chestiune care nu are o cauza emotionala poate fi abordata cu succes folosind doar sugestia directa: teama de vorbit in public, eliminarea stresului, imbunatatirea memoriei si a concentrarii, eliminarea anxietatii inainte de examen, imbunatatirea performantelor sportive etc.

Puteti intelege mai bine ideile prezentate si aplicarea sugestiei directe intr-o mini-sesiune filmata:

Totusi, tehnica sugestiei directe este relativ limitata in cazul unor problema ce au declansator emotional: eliminarea fobiei sau a depresiei, renuntarea la fumat, slabitul, imbunatatirea respectului de sine, etc. Atat timp cat acea emotie este activa in Mintea Subconstienta, ea va genera mai devreme sau mai tarziu comportamentul nedorit, iar sugestia directa nu va reusi decat sa mascheze temporar acel comportament.

Pentru a avea succes in abordarea acestor cazuri, hipnoza ne ofera cel mai puternic instrument: posibilitatea de “a ne intoarce in timp” si de a neutraliza evenimentul care a generat emotia respectiva. Exista o tehnica hipnotica ce ne ofera aceasta posibilitate: Regresia hipnotic (Click aici pentru a citi articolul despre regresie).

Leave a Reply

Your email address will not be published.